6 decembrie 2023
Revista Presei

Dirijorul Alexandru Ganea revine la Filarmonica Piteşti: Concert Liadov, Liszt şi Dvoák

  • Curierul Zilei, 16.06.2014

 Filarmonica Piteşti organizează, joi, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un concert simfonic cu pagini muzicale aparţinînd lui A. Liadov, F. Liszt şi A. Dvoák. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Alexandru Ganea şi pianistul Răzvan Dragnea vor interpreta Kikimora (Liadov), Concertul Nr. 1 pentru pian şi orchestră (Liszt) şi Simfonia Nr. 8 în Sol Major, op. 88 (Dvoák).

Pianistul Răzvan Dragnea a parcurs toate etapele studiului: Liceul de Muzică George Enescu, din Bucureşti, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (licenţiat în Arte, master şi doctorat).

Pianist de excepţie

 A cîştigat numeroase premii la olimpiadele şi concursurile de interpretare muzicală/instrumentală din ţară, precum şi premii internaţionale, la concursurile de pian din Portugalia, Africa de Sud, China. Din 1990, a avut turnee în Africa de Sud, Japonia, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Portugalia. A debutat sub bagheta marelui dirijor Iosif Conta. A concertat cu filarmonicile din ţară, alături de dirijorii Horia Andreescu, Petre Sbîrcea, Vlad Conta, Ilarion Ionescu-Galaţi, Radu Postăvaru, Tiberiu Soare, Florin Totan, Pedro Negrescu, Alexandru Ganea, Cristian Oroşanu. A absolvit, în cadrul unei burse, un curs de măiestrie, la Stuttgart. A realizat emisiuni de televiziune, în urma unei burse oferite de un colegiu al unei televiziuni din România. Din repertoriul său fac parte compoziţiile lui Prokofiev, Liszt, Ceaikovski, Rachmaninov, Ravel, Strauss, Chopin, Beethoven.

Doctor în Muzică

Alexandru Ganea a absolvit Liceul de Artă George Enescu, din Bucureşti (specializarea Vioară), Academia de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializări Vioară şi Muzică de Cameră, şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Com­po­ziţie, Muzicologie şi Dirijat, specialitatea Dirijat Orchestră, clasa conf. univ. dr Dumitru Goia. Tot la Academia de Muzică, şi-a finalizat studiile de master la Vioară şi Muzică de Cameră şi de perfecţionare dirijat orchestră, cu Sabin Păutza. Este doctor în Muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. În prezent, e lector universitar doctor şi dirijor al Orchestrei Simfonice Universitaria a UNM Bucureşti. A susţinut concerte cu Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova şi cu orchestra Teatrului Muzical din Galaţi. A colaborat cu filarmonicile din Sibiu, Botoşani, Craiova, Chişinău, Giurgiu, Tîrgovişte, Ploieşti, Rîmnicu Vîlcea, Bacău. A avut co­laborări şi cu pianiştii Valentin Gheorghiu, Roxana Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Vlad Dimulescu, Horia Ma­xim, Horia Mihail, Csiky Boldizsar, Andreea Butnaru, cu violoniştii Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Paul Florin, Alexandru Tomescu, Cornelia Bronzetti, Cosmin Bănică, Eugen Ţichindelean, cu violonceliştii Marin Cazacu, Alexandru Moroşanu, Răzvan Suma, Laura Buruiană, Olga Mănescu, cu contrabasistul Petru Iuga, cu harpistul Ivan Roncea, cu flautistul Cătălin Opriţoiu, cu oboistul Dorin Gliga, cu cornistul Petrea Gîscă şi cu soprana Felicia Filip.

Sari la conținut