Parteneriat încheiat între UPIT şi alte şase universităţi din ţară! Studenţii piteşteni beneficiază de schimburi de experienţă în ţară, prin Consorţiul „Academica“
Getting your Trinity Audio player ready...
|
-
TOP, 18.06.2014
Universitatea din Piteşti, împreună cu alte şase universităţi din ţară a semnat, ieri, la sediul Rectoratului-Sala Senatului, un parteneriat în urma căruia se va constitui o structură de utilitate pu-blică, ce se va numi Consorţiul Universitar „Academica“. Asemeni programului „Erasmus“, însă la nivelul ţării, se urmăreşte schimbul de experienţă între studenţii şi profesorii universităţilor partenere, cu scopul formării profesionale, dar şi personale. Idealul constituirii „Academica“ reiese din dorinţa partenerilor în realizarea şi asigurarea excelenţei în cercetare universitară, optimizarea domeniului universitar în aria europeană, precum şi identificarea şi exploatarea unor domenii de educaţie superioară. Aşadar, universităţile implicate în acest parteneriat sunt Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Universitatea „Petrol şi Gaze“ din Ploieşti, Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, Universitatea din Oradea şi Universitatea „Valahia“ din Târgovişte.
Parteneriatul urmăreşte consolidarea învăţământului universitar din România
În urma acestui parteneriat s-au impus o serie de obiective vizând eficientizarea utilizării în comun a resurselor materiale, umane, financiare ale instituţiilor din Consorţiul universitar. De asemenea, se urmăreşte eficientizarea utilizării în comun a infrastructurii didactice şi de cercetare, mobi-lităţi ale cadrelor didactice şi studenţilor, utilizare în comun a spaţiilor de cazare, a bazelor sportive şi altele. Obiectivele majore ale noii entităţi universitare sunt atragerea de noi surse de finanţare, precum şi dezvoltarea unor proiecte finanţate prin fonduri structurale. Totodată, în domeniul cercetării se urmăreşte formularea unor strategii comune în cercetare ştiinţifică din domeniul Dezvoltării Durabile, în acord cu priorităţile regionale, naţionale şi internaţionale. Gazda evenimentului, rectorul Universităţii de Stat din Piteşti, Ionel Didea, a făcut o scurtă prezentare a parteneriatului, după care a dat cuvântul omologilor săi de la celelalte universităţi membre ale Consorţiului. „Întâlnirea de astăzi (n.r. ieri) vine din dorinţa de a crea un consorţiu. Acest consorţiu prevăzut de legislaţia în vioare este o asociere prin care noi dorim să conlucrăm pentru a ridica nivelul cercetării ştiinţifice, activităţii didactice, pentru a stimula dezvoltarea instituţională şi uniformizarea planurilor de învăţământ universitar. Acest consorţiu face aplicabilă ideea de asociere între universităţi. Este cel de-al doilea care se înfiinţează în România. Intenţionăm să dăm denumirea de „Academica“ acestui consorţiu. Acest concept, care este unul des întâlnit în universităţile din Europa tinde să prindă contur în crearea acestui consorţiu, astfel că mobi-lităţile de cadre didactice şi studenţi să devină ceva absolut normal. Am considerat normal să ne promovăm acţiunile specifice fiecărei universităţi, să creionăm strategii pentru accederea la proiecte europene.“, a declarat Ionel Didea, rectorul Universităţii de Stat din Piteşti. Acest parteneriat a fost lăudat şi de reprezentantul Universităţii din Suceava, cel care a declarat următoarele: „Ideea acestui consorţiu a venit nu cu mult timp în urmă. Sincer să fiu, foarte puţin ne cunoaştem în România universităţile, reciproc. Acest consorţiu va fi un prilej ca să facem un schimb de cadre didactice şi mai ales de studenţi.“, a declarat prof. univ. dr. ing., Valentin Popa, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava.