De anul viitor, muzica lăutărească va trece graniţa. Festivalul Zavaidoc va fi internaţional
Getting your Trinity Audio player ready...
|
-
Curierul Zilei, 19.11.2013
Zilele trecute, la Teatrul Alexandru Davila, din Piteşti, s-a desfăşurat a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Lăutărească Veche Zavaidoc, organizată de Consiliul Local şi Primăria Piteşti, prin Centrul Cultural Piteşti. Sîmbătă şi duminică, piteştenii au avut ocazia să se delecteze în compania unor artişti talentaţi, unii aflaţi la începutul carierei, cum a fost cazul majorităţii concurenţilor, iar alţii, solişti consacraţi, care au susţinut recitaluri. Prezentatoarea festivalului a fost frumoasa solistă de muzică populară Viorica Macovei.
După preselecţia de vineri, din cei 43 de înscrişi au fost aleşi cei mai buni 10, care au trebuit să interpreteze două pise în concurs: o doină sau o baladă şi o melodie lăutărească veche.
Marele Premiu s-a dus la Botoşani
Juriul a fost alcătuit din personalităţi ale folclorului românesc, fiind condus de etnomuzicologul Elise Stan. Sala Mare a teatrului piteştean a fost plină, iar publicul a răsplătit concurenţii cu multe aplauze. Duminică seară, la Gala Laureaţilor, au fost premiaţi cei mai talentaţi concurenţi. Au primit menţiune în valoare de 1.000 lei fiecare: Anca Nina Chirvase, 25 de ani, din Bîrlad – Vaslui, şi Elena Radu, 40 de ani, din Bucureşti. Premiul III şi 1.500 lei i-au revenit lui George Mărgineanu, 16 ani, din Curtea de Argeş, iar premiul II – 1.800 lei, Alinei Elena Statie, 18 ani, din Balş – Olt. Tînăra a intrat pe scenă cu lacrimi pe obraji, de emoţie. Premiul I – 2.000 lei a revenit argeşeanului Bogdan Oncioiu, 20 de ani, din Boteni. Marele Premiu Zavaidoc – 2.500 lei i-a fost acordat Simonei Mazăre, 18 ani, din Botoşani, care a impresionat juriul prin interpretarea ambelor melodii, atît a doinei, cît şi a celei lăutăreşti, intitulate „Lume, lume, soro lume“. Emoţionată, tînăra a declarat: „Mulţumesc Bunului Dumnezeu, care a făcut ca acest trofeu, ce a fost visul meu, să fie acum un vis împlinit! Mulţumesc juriului, orchestrei, organizatorilor, profesorilor, părinţilor şi publicului care m-a aplaudat! Aplauzele dvs. mi-au dat o forţă şi o satisfacţie extraordinare“.
Show Ionel Tudorache
Gabriela Rusu Păsărin a venit şi cu cîteva propuneri, pentru ca muzica lăutărească veche să fie promovată: radiourile şi televiziunile locale să aibă emisiuni de acest gen, iar Facultatea de Muzică şi Şcoala Populară de Arte să promoveze muzica lăutărească veche. Primarul Tudor Pendiuc a venit cu ideea ca, de la anul, festivalul să fie internaţional, iar ediţia următoare va fi una balcanică. Directorul Centrului Cultural Piteşti, Carmen Dumitrache, ne-a spus că vor fi invitaţi să susţină recitaluri artişti din Balcani şi vor putea participa şi concurenţi din aceste ţări. De asemenea, de anul viitor, se va schimba regulamentul festivalului, fiind eliminată susţinerea unei piese din folclor şi rămînînd doar piese de muzică lăutărească veche din repertoriul clasic. Au susţinut recitaluri ansamblul de copii Zavaidoc, Costică Boieru şi Nicu Boieru, taraful Zaharia, din Mîrşa, taraful Zavaidoc şi grupul vocal Zavaidoc, Ionel Tudorache şi Maria Loga. Mestrul Ionel Tudorache a făcut ca de obicei un adevărat spectacol, prin interpretarea sa originală, iar unii spectatori au plîns la auzul melodiilor despre mamă sau viaţa grea şi au zîmbit, la altele pline de umor.