5 decembrie 2024
Revista Presei

Se umple lada de zestre a Şcolii de Arte şi Meserii Piteşti

Getting your Trinity Audio player ready...
  • Argeșul, 19.03.2014

A fost inaugurată secţia de la Ştefan cel Mare

În anul de învăţământ 2013-2014, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti aniversează 55 de ani de la înfiinţare. În prima zi a acestei săptămâni am făcut un tur al secţiilor externe din sudul judeţului, împreună cu managerul Gabriela Pendiuc şi alţi invitaţi ai săi, pentru a-i vedea la lucru pe elevi şi profesori.

O nouă secţie externă

Secţiile externe ale Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti se ţes în continuare, “mezinele” reţelei fiind două clase de dansuri şi canto popular abia înfiinţate în Ştefan cel Mare şi inaugurate oficial la 17 martie de către managerul şcolii, Gabriela Pendiuc, alături de Constantin Polexe, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, şi directorul Vasile Negoescu. Panglica tricoloră a fost tăiată în prezenţa altor directori din sistem, cum ar fi: Filofteia Pally (Muzeul Goleşti), Spiridon Cristocea (Muzeul Judeţean), Sorin Mazilescu (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş) şi Carmen Dumitrache (Centrul Cultural Piteşti). Amfitrionul evenimentului a fost primarul Niculae Vidan, momentele de bucurie fiind împărţite frăţeşte cu echipa sa de nădejde şi cu toată suflarea localităţii.

Magia scenei

Iată că Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti reînvie tradiţia străbună şi la Ştefan cel Mare, sunând clopoţelul de intrare la cursuri şi pentru copiii cu ureche muzicală şi ritm în sânge din localitatea cu nume de domnitor. Sub îndrumarea profesorilor Marian Stănoiu şi George Nedelea, şcolarii şi preşcolarii au descoperit plăcerea aplauzelor şi magia scenei, debutând artistic chiar la inaugurarea secţiei externe. Cu mic, cu mare, fetele şi băieţii au evoluat în faţa unui public numeros, cântând şi dansând mai ceva ca la “Next Star”. La spectacolul de folclor susţinut în faţa autorităţilor locale şi judeţene, artiştii în devenire au scos din lăzile de zestre ale bunicilor şi străbunicilor porturile populare, cântecele, horele şi sârbele care înveseleau, odinioară, atmosfera de la baluri şi şezători.

Hălăi şa!

Tot în registrul… muzical a fost trecută şi incursiunea făcută la secţia externă din comuna Stolnici, unde deja a prins rădăcini un ansamblu de căluşari îndrumat pe calea succesului internaţional de profesorul Liviu Voicu. Luni, elevii din formaţie repetau şi alte dansuri populare specifice zonei, cum ar fi “Băltăria”, “Joiana”, “Sârba la bătaie” sau “Hora pe patru”. Artiştii care promovează dansul popular cu specific argeşean în ţară şi străinătate fac… încălzire pentru manifestările de gen din acest an. Bat pintenii şi se învârt nu doar sub privirea critică a instructorului, ci şi sub ochii unui cunoscător, nimeni altul decât primarul Sevastian Pupăză Roşu.

Fac furori la… fedeleş

În acelaşi ritm am ajuns în vatra căluşarilor, la Hârseşti, în această comună înfiinţându-se o secţie externă de dansuri populare, coordonată de profesorul Marian Zamfirescu. Şi aici se repetă pentru performanţă. După ce a urcat pe cel mai înalt podium al unei manifestări de gen, tânăra formaţie a devenit un adversar de temut pentru concurenţă. De fiecare dată, în colţul “ringului” va aştepta cel mai înfocat susţinător al ansamblului, primarul Ionel Moloiu. Pentru elevi, cele trei hore demonstrative au fost suficiente ca să-şi dovedească talentul în faţa noastră. Directoarea Căminului Cultural, Loredana Costache, a dat din… casă, şoptindu-ne că, atunci când e o nuntă-n sat, dansatorii de la Şcoala Populară de Artă fac furori la… fedeleş.

Micul întreprinzător

La Recea înfloresc cele două clase ale secţiei externe, coordonate de doi meşteri populari. Ajutaţi de profesoara Niculina Marcu, băieţii împletesc din nuiele şi răchită obiecte de uz casnic şi de decor. Pe un scăunel pus în mijlocul atelierului şade Iliuţă, un puşti devenit deja un… mic întreprinzător. Elevul de gimnaziu dă din mâini ca un adevărat profesionist. În doi timpi şi trei mişcări ridică marginea târnei aflate în lucru cu vreo patru centimetri. De când a deprins tainele meşteşugului, puştiul a confecţionat zeci de coşuri pe care le-a vândut în sat cu 20-30 lei bucata, iar cu banii câştigaţi şi-a cumpărat o drujbă. Asta da investiţie!

Fetele din Recea învaţă de la profesoara Lucica Negru cum se face “musca” pe etamină. De la o tehnică de cusut la alta, de la un model cu flori la unul cu figuri geometrice, elevele umplu lada de zestre a Şcolii de Arte şi Meserii Piteşti cu feţe de masă, ştergare, semne de carte şi trăistuţe cu poveşti.

Atmosferă de şezătoare

Tot sub patronajul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti funcţionează la Mozăceni secţia de ţesut-cusut, coordonată de creatorul popular Elena Şerban. Aici am fost întâmpinaţi în prag de primarul Lucian Cioran. În atmosfera unei şezători şi cu gogoşile în farfurii – stând pentru puţin timp neînfulecate – elevele ne-au arătat că ştiu să împodobească cu cele mai fine broderii portul popular. Tot aici au învăţat să ţeasă la război şi covoraşe din lână.

Managerul Gabriela Pendiuc nu a venit în inspecţie cu mâna goală. După ce i-a încurajat pe copii să meargă pe drumul creaţiei şi tradiţiei populare, le-a dăruit fiecăruia câte o fotografie magnetizată a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti. Primarii comunelor vizitate au primit ceasuri personalizate cu imaginea instituţiei care împlineşte, în acest an şcolar, 55 de ani de activitate.

Bu, bonusun çıxarılması onun öz qaydaları (şəxsi peşkəş və en este momento cashback) ilə təmin edildiyi təqdirdə mümkündür. necə qeydiyyatdan keçmək Qeyri-standart tək şey oynamaq istəyən oyunçular Fortune Təkəri və ya Monopoliya ilə təmin olunur. pin up az Virtual sikkələr” “balansa avtomatik hesablanır və hər bir işə salınmadan sonra bərpa olunur. pin up Pin-Up 306 Casino-da qeydiyyatdan keçdikdən sonra limitsiz funksionallığa olma qumar oyunlarını oynamaq şansı əldə edilir. rəsmi veb saytın
Sari la conținut