Seară elenă de Ziua Greciei
Getting your Trinity Audio player ready...
|
-
Argeșul, 27.03.2014
De Buna Vestire, Comunitatea Elenă din Piteşti a sărbătorit spre seară Ziua Naţională a Greciei prin cântece şi dansuri, programul artistic fiind susţinut de elevi îmbrăcaţi în porturi tradiţionale din Ţara Zeilor. Spectacolul a avut loc la sediul organizaţiei de pe strada Sf. Vineri, amfitrioanele evenimentului fiind preşedinta Noni Pană şi vicepreşedinta Luminiţa Papadopol. Cu mic, cu mare, participanţii au intonat, în preludiul manifestării, Imnul Greciei. Cei pe care-i cheamă “acasă” glasul sângelui au avut lacrimi în ochi…
O comunitate inimoasă
Printre piteştenii cu origini elene se numără şi Gheorghiţă Stroe, profesor de muzică la Liceul de Arte “Dinu Lipatti”, cel care a creat, de curând, un grup vocal în cadrul Ansamblului artistic “Filia”. În această tânără formaţie cântă şi Adriana Georghiou, elevă în clasa a X-a, pentru care greaca este… limbă maternă, tatăl ei fiind cipriot.
În cadrul Comunităţii Elene din Piteşti, Nikki Anastasiadou predă gratuit, sâmbăta, cursuri de limba greacă. Rodul muncii se vede deja, întrucât şase elevi piteşteni, pregătiţi de entuziasta profesoară, vor participa, între 28 şi 30 martie, la Olimpiada naţională de limba greacă. Este vorba despre: Gabriela Ghizer şi Diana Mocioc de la Colegiul Naţional “I.C. Brătianu”, Sofia Effraimaidou de la Colegiul Economic “Maria Teiuleanu” şi Ema Fotolescu, Andreea Manu şi Horia Iorgulescu de la Şcoala “Nicolae Iorga”. Le ţinem pumnii!
Filiala locală a Comunităţii Elene din Piteşti însumează circa 180 de membri şi aproximativ 100 de argeşeni care, fără a avea origini greceşti, susţin activităţile organizaţiei (filoeleni); este în curs de desfăşurare un recensământ pentru a li se stabili numărul exact. Filiala locală s-a constituit în anul 1990, cu 40 de membri fondatori, printre ei numărându-se şi profesorul Ştefan Robcea de la Colegiul Naţional “I.C. Brătianu” Piteşti, nimeni altul decât tatăl cântăreţului Randi.
La 25 martie, grecii marchează începutul Revoluţiei de eliberare de sub jugul otoman, după 400 de ani de robie, evenimentul istoric având loc în anul 1821. Marea Revoluţie a durat nouă ani, constând dintr-un şir lung de victorii şi înfrângeri, conjugate cu evenimente politice internaţionale şi demersuri diplomatice.