5 decembrie 2023
Revista Presei

Joi, la Filarmonica Piteşti, Concert de Crăciun

  • Curierul Zilei, 16.12.2013

 Filarmonica Piteşti organizează, joi, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un concert vocal-simfonic de Crăciun, susţinut de orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Mihail Ştefănescu şi soprana Irina Iordăchescu, a doua voce feminină a ţării, după Angela Gheorghiu. În program, lucrări de Strauss, Puccini, Catalani, Anderson, Şostakovici, Sviridov, Gounod, Verdi, Grigoriu şi Păutza.

Născut la Craiova, într-o familie de muzicieni, diri­jorul de cor şi de orchestră Mihail Ştefănescu s-a dedi­cat cu pasiune studiului artei sunetelor.

Dirijor cu un vast repertoriu

A absolvit Liceul de Muzică din Craiova şi Conser­va­torul Ciprian Porumbescu, din Bucureşti, unde a avut profesori marcanţi. Se afirmă ca dirijor, atît pe sce­na naţională, cît şi pe cea internaţională, mai ales prin reînfiinţarea, în 1981, a coralei Euphonia, alături de ca­re a cîştigat numeroase distincţii, la festivalurile şi con­cur­surile naţionale şi internaţionale. Abordează cu dez­involtură un vast repertoriu simfonic, de la clasici la con­temporani: concertele lui Beethoven, Haydn, Mo­zart, Dvorak, Ceaikovski, Schubert, Gershwin, Bartok, Bernstein, George Enescu, Ion Dumitrescu, concerte ins­trumentale de Vivaldi, Telemann, Bach, Haendel, Haydn, Mozart, Beethoven, Rachmaninov, Grieg, Liszt, Chopin, Schumann, Saint – Saens, Şostakovici etc. A efectuat turnee în Franţa, Italia, Spania,  Austria, Belgia, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Coreea de Sud etc. Ca o recunoaştere a activităţii sale artistice, este invitat în jurii ale unor concursuri internaţionale de interpretare. În 1995, susţine înfiinţarea Filarmonicii Ion Dumitrescu, din Rîmnicu Vîlcea, al cărei director este şi acum. Ma­estrul Mihail Ştefănescu a mai condus orchestra sim­fonică a Filarmonicii Piteşti, în anii trecuţi.

Irina Iordăchescu, în premieră pe scena piteşteană

Născută în Bucureşti, într-o familie de artişti, so­pra­na Irina Iordăchescu a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti, la clasa sopranei Maria Slătinaru Nistor şi la clasa de Lied/Oratoriu a baritonului Dan Iordă­ches­cu. A interpretat în producţii de operă şi în concerte cu orchestre din Europa, Asia, America. A fost aplaudată pe scenele muzicale din Italia, Anglia, Austria, SUA, Spa­­nia, Bulgaria, Grecia, Rusia, Franţa, Belgia, Nor­ve­gia. A cîntat în Traviata, Rigoletto, Don Pasquale, Flau­tul fermecat, Văduva veselă, Elixirul dragostei. A fost in­vitată, alături de filarmonicile din ţară, în 26 de lucrări vo­cal-simfonice, a fost solistă în concert, cu orchestre din Germania, Luxemburg, Polonia, Turcia, Maroc, Is­rael, Bulgaria, Franţa, Spania, Armenia, Grecia şi Ru­sia. A colaborat cu dirijori de talie internaţională, în ţară şi în străinătate, cu regizori străini şi cu artişti de pres­tigiu. A încîntat de nenumărate ori publicul prezent în sala de concert a Ateneului Român. În 19 decembrie, va fi prezentă pentru prima oară pe scena Filarmonicii Piteşti.

Sari la conținut