Comunicat- Ateliere Pregatitoare – Festival Zilele Africii
„Festivalul Zilele Africii” 25-28 mai (București)
Un proiect inițiat de Ikhaya Drum, în parteneriat cu Casa de Cultura a Studentilor Pitesti, Cercul Intreg (Cluj), Asociația A.R.T. Fusion(București), STAR FIX (Pitești) și AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)
COMUNICAT-ATELIERE PREGĂTITOARE
Casa de Cultura a Studentilor Pitesti in parteneriat cu Ikhaya Drum, Cercul Intreg (Cluj), Asociația A.R.T. Fusion (București) și STAR FIX (Pitești) de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) va organiza in perioada 12.03.2016 – 17.04.2016 ateliere pregatitoare de muzica traditionala africana in cadrul „Festivalului Zilele Africii” .
Prin acest proiect se dorește creșterea gradului de interes, apetentă și consum de muzică traditională africană în rândul publicului larg românesc. Nevoia principală pe care o adresează proiectul este acea că deși trăim într-o societate foarte diversă din punct de vedere cultural și artistic, muzică traditională africană este foarte puțin cunoscută publicului larg din România, în mare parte din cauza unui număr redus de artiști de gen în România.
Primul obiectiv al acestui proiect este includerea unor echipe de artiști (cel puțin 30 debutanți sau din alte stiluri muzicale) într-un program de formare cultural artistică în muzică traditională africană, în urma căruia o serie de produse muzicale noi vor fi create.
Aceste programe intensive de formare vor fi implementate în perioada martie-aprilie în orașele partenere în proiect (București, Pitești, Cluj). Cursurile vor fi livrate de artiști cu experientă indelungată din Africa de Sud, Rwanda și Togo (rezidenți în România), membri Ikhaya Drum.
Muzica tradiţională africană este realizată prin instrumente specifice: djembe, dudunba, balafon, marakas, kogas şi voce. Cultura muzicală tradiţională din Africa înglobează sute de ritmuri originale şi originare din diferite colţuri ale continentului. Cursul de formare îsi propune să le introducă pe cele mai populare, cunoscute şi apreciate pe continentul african, însă şi să dezvolte spiritul creativ al artiştilor care, prin deprinderea ritmurilor şi timpilor de bază să poata creea şi dezvolta ritmuri şi melodii noi.
Echipele astfel formate de artiști vor avea concerte către publicul larg în cadrul „Festivalului Zilele Africii”, în perioada 25-28 mai 2016 in Bucuresti. În acest festival se vor implica și o serie de alți artiști și organizații interesate în promovarea culturii și realitătii africane, prin contributi specifice în cadrul festivalului (dansuri, expoziții foto, teatru social, proiecții filme, etc.)
Pentru multe inscrieri si informații despre proiect va asteptam la sediul CCS Pitesti din str. Panselelor, nr.2.