23 aprilie 2024
Revista Presei

Ziua internaţională a iei la Universitatea din Piteşti

  • Argeșul, 25.06.2014

Masa prezidiului împodobită cu fote şi şorţuri Universitatea din Piteşti a îmbrăcat, ieri, straie populare, Facultatea de Litere brodând prima ediţie a Zilei internaţionale a iei. Studentele şi profesoarele au purtat cu mândrie şi eleganţă bluziţa caracteristică portului naţional românesc.

Din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic, împodobită cu cusături alese, în motive florale sau geometrice, decorată cu fluturi sau cu mărgele, delicatul obiect vestimentar a fost, de departe, vedeta evenimentului.
Ia a prins viaţă la Universitatea din Piteşti, manifestarea deschizând poarta spre infinitul cunoaşterii. Întâlnirea spirituală organizată sub bolta Bibliotecii Universităţii a fost ţesută cu poveşti, directorii Muzeului Goleşti (Filofteia Pally) şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş (Sorin Mazilescu) spicuind din istoria mitică a veşmântului ritualic, sacru şi magic. Fote şi şorţuri au împodobit masa prezidiului la care au stat şi Nicolae Brânzea, preşedintele Senatului Universităţii, rectorul Ionel Didea, prorectorul Marioara Abrudeanu, decanul facultăţii, Ştefan Găitănaru, şi Valentina Popa, expert în costum popular.

Ia a fost întoarsă pe toate… feţele la evenimentul menit să o celebreze. Cei prezenţi au aflat, bunăoară, că Regina Elisabeta şi Regina Maria se înveşmântau în straie tradiţionale, încurajând şi doamnele de la curte să le urmeze exemplul. Sau că, odinioară, miresele nu-şi puneau maramele pe cap decât după ce se îmbrobodeau ca neveste. Am mai aflat că iile se coseau noaptea, în taină desăvârşită şi departe de ochii celorlalte fete din sat. Rivalele reuşeau, uneori, să fure motivul cusut în secret. În această situaţie, duşmanca îl reproducea pe o bentiţă, mostra o lega de gâtul unei căţele, iar la horă patrupedul defila astfel împodobit, pentru ca fata neatentă să fie făcută de râsul satului.

Sari la conținut