28 noiembrie 2023
Revista Presei

STUDENT LA UNIVERSITATEA PITEȘTI, CAMPION MONDIAL LA DANSURI POPULARE

epitesti.ro – 15.03.2015

GABRIEL-JOITASe numeşte Gabriel Joiţa, are 23 de ani şi este student la Universitatea Piteşti, la Facultatea de Electronică, Comunicații şi Calculatoare, specializarea Calculatoare. În anul 2007 a început să studieze dansul popular şi tot de atunci face parte din ansamblul de dans folcloric ,,Dorul’’. Este campion mondial la dansuri populare.

De ce ai ales să studiezi tocmai acest tip de dans? De ce nu dansul modern?

-Acest tip de dans mi-a plăcut încă din şcoala generală, însă din 2007, primul an de liceu, am ales să îl studiez într-un mod mai profesionist alături de maestrul Cătălin Oancea. Pot spune că datorită acestui om iubesc dansul popular.

Ai avut ocazia să participi la concursuri?

-Da. Am obţinut locul 1 la concursul de dans mondial din Cheonan-Coreea de Sud (2012) și tot locul 1 la concursul de dans mondial din Jakarta-Indonezia (2013). La acestea se adaugă diverse trofee obținute în Turcia, Spania, Portugalia, Belgia, Italia sau Mexic.

De câte ori pe săptămână te antrenezi?

-De 3 ori pe săptămână, dar atunci când este nevoie ne antrenăm şi zilnic.

Te vezi lucrând în domeniul pe care îl aprofundezi la facultate sau mai degrabă coregraf?

-Încă nu mi-am terminat studiile, urmează perioada masterului… Atât timp, însă, cât ansamblul ,,Dorul’’ îşi va desfăşura activitatea sub conducerea coregrafului Cătălin Oancea, voi continua în paralel cu activităţile personale să descopăr tainele dansului ca şi până acum.

Ce îi sfătuieşti pe tinerii din ziua de azi?

-Aş vrea ca aceştia să privească mai mult către dansul popular. Fără tradiție, bunul nostru cel mai de preț, ne putem pierde identitatea noastră națională. Alături de profesionişti cu vastă experienţă, a căror valoare este recunoscută chiar şi pe plan internaţional, veţi simţi chemarea dansului indiferent de vârstă. (Foto: Facebook Gabriel Joiţă)

Sari la conținut