5 decembrie 2023
Revista Presei

Satira şi umorul în limbajul artei naive

  • Argeşul, 28.10.2013

Pictorul naiv care l-a dezbrăcat şi l-a… însărcinat, la propriu, pe Traian Băsescu, a revenit la Piteşti cu o colecţie îmbogăţită de tablori care-l au în prim plan pe preşedintele României, prezentat, mai în glumă, mai în serios, în aceleaşi ipostaze jenante. Controversatele lucrări semnate de ieşeanul Calistrat Robu sunt juxtapuse în Expoziţia Naţională de Artă Naivă, pe aceleaşi simeze aflându-se şi o creaţie semnată de fiul artistului (Paul Răzvan Robu), realizată, însă, într-un alt registru.

Evenimentul este găzduit de Galeria Naţională de Artă Naivă din Piteşti, iar o parte dintre tablori sunt… păzite de crocodilul “Pepino”, mascota expoziţiei de reptile vii, care încă mai poate fi vizitată, până la 23 noiembrie. “Nu se ştie dacă reptilele sunt naive sau naivii sunt reptile”, a spus amuzat de această situaţie Calistrat Robu, cel care l-a caricaturizat pe ex-preşedintele Ion Iliescu în rolul şarpelui ispititor.muzeu-arta-naiva05

La vernisajul de ieri, au fost înmânate premiile şi diplomele de participare. În acest an, sunt expuse 132 de lucrări reprezentative pentru aproape 60 de artişti din toate colţurile ţării. Premiul pentru pictură “Dr. Ioan Grigorescu” l-a obţinut Filip Vasile din Baia Mare, Premiul pentru sculptură “Din Vasilescu” a fost acordat Ioanei Nicolae din Stâlpeni-Argeş, iar Viorica Dobrotă din Galaţi a cucerit Premiul Tinereţii.

Manifestarea cu tuşe de satiră şi umor a ajuns, în această toamnă, la a XLV-a ediţie, fiind organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, în colaborare cu Muzeul Judeţean.

Sari la conținut