Concertele de la Conac s-au transferat în sala Filarmonicii din Pitești și la Ateneul Român

  • BITPRESS, 29.10.2013

În 22 octombrie, publicul Serilor Lipatti, a avut parte de un eveniment deosebit, o pianistă tânără, revenită după 10 ani în România, a cântat în sala Filarmonicii din Pitești pentru un auditor mult mai numeros, decât cel de la Conac.

Alexandra Silocea, stabilită astăzi în Anglia, a studiat mai întâi la Viena, mai apoi în Franța. Burse, turnee, înregistrări live, concerte în săli de renume, concerte transmise on line sunt încununate de mari succese discografice.

În sala Filarmonicii din Pitești, Alexandra Silocea a debutat cu o sonată de Beethoven și a încheiat cu variațiuni de Liszt, ambele piese au înrămat altele cu un subiect foarte interesant, apa.

După tulburătoarea sonată Waldstein, interpretată cu tot patosul propriu lui Beethoven, Silocea a alternat impresioniști, ca Debussy și Ravel, cu strălucitorul Liszt. La piese ale lui Debussy a contrapus piese ale romanticului Liszt. Joc de apă de Ravel și-a găsit un discurs similar în Joc de ape la Villa d’Este de Liszt sau în piesa lui Debussy Insula fericită. Două lieduri ale lui Schubert, transcrise tot de Liszt, au căpătat, incontestabil, o tentă lisztiană, exploatată din plin de Silocea, lucru care s-a simțit și în variațiunile lui Liszt, interpretate de pianistă spectaculos.

Festivalul continuă cu concertele pianistului rus Nikolai Demidenko de la Ateneul Român, iar autocarul, pus la dispoziție de Consiliul Județean Argeș, pleacă din fața Consiliului în ziua de 31. 10. la ora 16.00, iar în ziua de 02.11. la ora 15.30 și transportă publicul în mod gratuit la București, unde, la ora 19.00, respectiv ora 18.00, intrarea persoanelor înscrise ca participante la eveniment se face cu invitație.

Facebook
Facebook
Instagram