4 decembrie 2023
Revista Presei

Adrian Daminescu: “Aş veni şi-n genunchi la Piteşti pentru acest festival”

  • Argeşul, 5.12.2013

Au venit la festival din respect pentru V. VeselovskiAu venit la festival din respect pentru V. Veselovski

În luminile aprinse de sărbători, aseară s-a scris, la Teatrul “Al. Davila”, prima pagină a Festivalului-concurs naţional de muzică uşoară “Vasile Veselovski”, manifestare desfăşurată pentru prima oară în România în memoria compozitorului piteştean care a creat şlagăre nemuritoare, precum “Strada Speranţei”, “Fluierând pe stradă”, “Merit eu”, “Tu”, “Şi dacă”, “O chitarǎ cânta”, “Şi m-am îndrăgostit de tine”.

Cadoul muzical sub forma unui festival a fost oferit de Consiliul Judeţean Argeş, prin Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, Teatrul “Alexandru Davila” şi Asociaţia Culturală “Vasile Veselovski”.

Înainte de a începe competiţia stelelor în devenire, mari artişti ai scenei româneşti au creat un moment de poveste în foaierul teatrului, răsfoind amintiri dragi care-i leagă de regretatul compozitor.

“Era un urs mare şi timid”

Corina Chiriac: “Vasile Veselovski a fost dăruit de Dumnezeu cu toate calităţile umane şi artistice. Am venit la acest festival pentru că-mi lipseşte talentul lui, hazul lui, fineţea lui, discreţia lui… Nea Vasile a fost cel mai dulce compozitor cu care am colaborat. Era un urs mare şi timid, un uriaş blând care nu putea fi deranjat cu niciun chip”.

Horia Moculescu: “Cântecele lui au o melodicitate foarte românească. Sunt cu iz românesc şi au o notă comercială”.

Adrian Daminescu: “Vasile Veselovski a fost un compozitor simplu. Când compunea o melodie, atingea exact cristalele care sunau foarte bine şi în armonie. Aş veni şi în genunchi la Piteşti pentru acest festival”.

Angela Similea: “Îi păstrez o amintire extraordinară lui Vasile Veselovski pentru că era un delicat şi un generos. Dacă te uitai la el în timp ce cântai, îi citeai pe buzele mereu zâmbitoare îndemnul: Vai, ce bine cânţi!”

Stela Popescu: “Vasile Veselovski şi Mihai Maximilian au fost singurii creatori care luau un spectacol de la A la Z, fiindcă ei scriau şi textul, şi muzica. Spectacolele lor erau carnale, cu personalitate”.

Valentin Veselovski (fiul compozitorului): “Le rămân dator artiştilor pentru frumoasele vorbe rostite despre tata şi pentru bucuria de a participa într-un fel sau altul la acest festival”.

Festivalul continuă astăzi, între orele 19-21,30, cu a doua parte: premierea, recitalurile câştigătorilor şi programul muzical susţinut de Angela Similea, Adrian Daminescu, Adina Sima, Marius Bălan şi Corina Chiriac (aseară au încântat publicul piteştean Stela Popescu şi Horia Moculescu).

Sari la conținut