5.414 argeşeni s-au înscris la Examenul Maturităţii. Prima zi de Bac, fără probleme
-
Curierul Zilei, 11.06.2014
La sesiunea din acest a Bacalaureatului s-au înscris 5.414 candidaţi din Argeş, dintre care 4.249 din generaţia actuală şi 1.165 din promoţii anterioare, potrivit informaţiilor primite de la prefectul de Argeş, Mihail Oprescu. Ieri, a fost prima zi din calendarul evaluării competenţelor lingvistice la Română.
Elevii care susţin Bacul 2014 primesc la această probă de evaluare subiectele elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Acestea pot fi texte literare şi non-literare, funcţionale şi non-funcţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10 – 15 minute. Astfel, fiecare elev a ales un subiect în faţa comisiei de examen, ce a constat într-un text pe marginea căruia candidatul a trebuit să vorbească liber. Textul a fost fie un fragment dintr-o operă literară sau un text întîlnit în viaţa de zi cu zi. Camerele de supraveghere sînt funcţionale şi în acest an. La noi în Argeş, totul a decurs bine, ieri, iar elevii s-au arătat mulţumiţi de subiectele ce le-au picat, mărturisind că proba cea mai dificilă va fi cea scrisă la Matematică. „A fost bine! Mie mi-a picat textul argumentiv şi un eseu despre adevăr“, a precizat un elev.
Dai de mai multe ori, plăteşti!
Anul trecut, doar 54% dintre candidaţi au reuşit la nivel naţional să promoveze examenul de Bacalaureat, în timp ce, în 2012, au reuşit doar 45% dintre ei. Prima probă, începută ieri, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, se va desfăşura pînă pe 12 iunie. Examenul de Bacalaureat poate fi susţinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învăţămînt. Candidaţii pot fi atît din seria curentă, respectiv elevii ce au absolvit liceul în acest an, cît şi din seriile anterioare. Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul în sesiunile organizate începînd din 2003, pot solicita recunoaşterea probelor promovate anterior. Examenul de Bacalaureat poate fi dat, fără taxă, de cel mult două ori. Candidaţii din promoţiile anterioare care au susţinut de cel puţin două ori Bacul şi care se prezintă la toate probele au plătit 230 de lei. În celelalte cazuri, suma achitată a fost stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le va susţine candidatul. Următoarea probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, este programată în perioada 11 – 13 iunie. Apoi, urmează proba de evaluare a competenţelor digitale, în perioada 16 – 20 iunie; între 23 şi 27 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Pe 30 iunie, se va desfăşura proba scrisă la Limba şi Literatura Română; pe 1 iulie, la limba şi literatura maternă; pe 2 iulie – proba obligatorie a profilului; iar pe 4 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în data de 7 iulie, cînd, în intervalul 12 – 16, vor putea fi depuse contestaţiile, iar în 11 iulie, vor fi afişate rezultatele finale. Menţionăm că la Evaluarea Naţională s-au înscris, în Argeş, 5.954 elevi. De altfel, în judeţul nostru, vor fi, la Evaluare, 96 centre de examinare şi 6 de evaluare a lucrărilor.