Peste 5.000 de oameni au vizitat Muzeul Argeşean în „Noaptea Muzeelor“
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ziarul Top – 18.05.2014
Mii de argeşeni de toate vârstele au participat sâmbătă, 16 mai 2015, la Noaptea Muzeului Argeşean.
A fost o noapte a porţilor deschise, în care piteştenii au vizitat, cu titlu gratuit, expoziţiile permanente ale Muzeului Judeţean Argeş şi s-au bucurat de un desăvârşit program cultural-educativ. Cea de-a unsprezecea ediţie a „Nopţii Muzeelor“ a constituit un succes fără precedent pentru muzeul argeşean, iar din punct de vedere al publicului, a fost atins un un număr de 5500 vizitatori. Atelierele de creaţie pentru copii, organizate în cadrul Muzeului Judeţean Argeş, au atras aproximativ 150 de copii. Micii vizitatori, cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani , însoţiţi de părinţi sau bunici, au luat cu asalt Muzeul Judeţean Argeş. Cei mai mici au realizat, cu bucurie şi talent, multicolore picturi pe sticlă, reprezentând peisaje din natură, personaje de poveste sau din desene animate. Toţi participanţii au plecat acasă încântaţi şi însoţiţi de micile opere de artă create de mâinile lor. Tot cei mai mici vizi-tatori au realizat păpuşi pe degete, bucurându-se şi de o mică dramatizare , pusă în scenă alături de coordonatorii atelierului, ale căror personaje au fost păpuşile pe care le-au confecţionat.
Cutia Dorinţelor – mai
multă încredere în împlinirea viselor celor mici
Copiii un pic mai mari au construit şi de-corat Cutia Dorinţelor, un instrument care să-i sprijine în mai buna gestionare a multitudinii de dorinţe cu care se confruntă, în mărirea to-leranţei la frustrare şi în alegerea dorinţelor celor mai arzătoare pentru a le aduce la îndeplinire. Odată ce au aflat că dorinţele există ca să fie ascultate, simbolizate şi duse la îndeplinire doar parţial (n.r. dorinţele, adunate sub formă simbolică în Cutia Dorinţelor, sunt triate şi doar cele mai importante sunt selectate pentru a fi îndeplinite, prin efort propriu şi/sau cu ajutorul adulţilor), copiii au plecat acasă mai împăcaţi, mai încrezători şi cu mai multe şanse de a fi fericiţi.
Atelierul de comunicare relaţională pentru părinţi
a determinat prelungirea programului
Atelierul de comunicare relaţională pentru părinţi, bazat pe metoda E.S.P.E.R.E., s-a bucurat şi el de un viu interes. Zeci de părinţi au ascultat fascinaţi, în valuri consecutive, sfaturi competente cu privire la alternative sănătoase de gestionare a dorinţelor copiilor, rolul părinţilor în viaţa şi educaţia copiilor şi calitatea relaţiilor părinţi-copii. Interesul părinţilor pentru acest atelier de comunicare relaţională a determinat prelungirea programului cu două ore.
Expoziţie de maşini de epocă
Expoziţiile permanente ale Muzeului Judeţean Argeş au stârnit şi ele un mare interes, cel mai mare aflux de vizitatori fiind înregistrat în secţiile de Ştiinţe ale Naturii, Istorie, Numismatică. Maşinile de epocă, ce au poposit în curtea Muzeului Judeţean Argeş special pentru acest eveniment, au atras un public tânăr, entuziast şi curios.
Muzică pe gustul fiecăruia
În timp ce atelierele pentru copii şi părinţi erau în plină desfăşurare, curtea Muzeului Judeţean Argeş a devenit neîncăpătoare pentru miile de piteşteni care au savurat un program muzical pe toate gusturile: de la muzică populară, la muzică de estradă, muzică clasică şi muzică veche românească, de petrecere. Fanfara cu majorete a Liceului de Arte „Dinu Lipatti“ din Piteşti, condusă de profesor Aurel Buga (n.r. autorul aranjamentului muzical pentru fanfară şi al coregrafiei grupului de majorete), a dat startul petrecerii şi a animat curtea Muzeului în trei reprize, generând ropote de aplauze entuziaste. Corul şi Orchestra Liceului de Arte „Dinu Lipatti“, sub bagheta profesorului Cristian Sandu, a încântat audienţa, aducând în scenă câteva piese folclorice în va-riantă corală (n.r. „Morarul“ – Dumitru Georgescu Chiriac; „Are mama fată mare“ – Nicolae Oancea; „Sârba pe loc“ – Gheorghe Danga) şi un concert simfonic (n.r. „Diptic“, de Doru Popovici, „Menuet şi Badinerie“ de Johann Sebastian Bach şi „Simfonia Jucăriilor“, de Joseph Haydn). Eusebiu David, solist vocal al Ansamblului Profesionist „Doina Bascovului“, a pus în mişcare publicul, cu câteva frumoase piese folclorice: „Cântă cucul, bată-l vina“, „De ce nu pot eu cânta“, „Tinerel m-am însurat“, „Mândră cu ochii căprui“ şi „Tot mi-aud vorbe prin sat“. Fanfara „Argeşul“ a Teatrului „Al. Davila“ din Piteşti a creat o atmosferă dinamică, aducând pe scenă melodii îndrăgite de estradă: „Go West“, „My Way“, „Jive Dancing“, „Eviva Espana“, „In the mood“, şi „Happy March“. Piesa de rezistenţă a serii a fost concertul grupului Trei Parale, care a însufleţit publicul cu piese muzicale vechi româneşti, inspirate din perioada pre şi post-paşoptistă. Cei şase artişti (n.r. Florin Iordan – cobză, fluiere; Daniel Pop – voce, fluiere, percuţie, drâmbă; Beatrice Iordan – voce, cobză; Mihai Balabaş – vioară; George Kudor – bas şi Dinu Petrescu – percuţie) au prilejuit argeşenilor întâlniri cu personaje colorate ale epocii: Barbu Lăutarul, Anton Pann, Leliţa Săftiţa, Chiftelăreasa etc şi i-au antrenat la dans interpretând câteva dansuri tradiţionale.
Foc de artificii incendiar
Spectacolul din curtea Muzeului Judeţean Argeş s-a încheiat în jurul orelor 23.00, cu un incendiar foc de artificii, în aplauzele furtunoase ale publicului vizitator. Noaptea Muzeului Argeşean s-a înscris în manifestarea europeană a Nopţii Muzeelor, fiind un eveniment desfăşurat pe plan local în cadrul proiectului „Muzeul Judeţean Argeş – Moştenire culturală, istorie şi continuitate“. În prezent, proiectul se află în faza de sustenabilitate şi beneficiază de sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Argeş. Proiectul a fost iniţiat în 2011 şi a beneficiat de finanţare europeană, în scopul repoziţionării Muzeului Judeţean Argeş pe harta obiectivelor turistice ale judeţului.