5 decembrie 2023
Revista Presei

Odată cu lansarea cărţii “Tranziţia spre nimic”, dr. Viorel Pătraşcu ne recomandă încă o cură de tablete dulci-amare

  • Argeşul, 27.01.2014

Dr. Viorel Pătraşcu

În “Tranziţia spre nimic” – carte lansată, sâmbătă, la Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” – dr. Viorel Pătraşcu le recomandă cititorilor încă o… cură de tabletele dulci-amare scrise de autor cu şarmu-i caracteristic şi cu empatie faţă de interlocutorii din cabinetul medical, pe care-i transformă, de 20 de ani, în personaje.

La evenimentul editorial, meritele medicului-scriitor au fost reliefate de directorul Bibliotecii Judeţene, Octavian Mihail Sachelarie (i-a oferit autorului şi o diplomă de recunoaştere a talentului), de Traian Ulmeanu (fost redactor-şef al “Argeşului), de profesorul Vasile Ghiţescu, de poeta Denisa Popescu Martin ş.a.

“Noi i-am votat pe semidocţi”

Octavian Sachelarie: “Tranziţia la noi e perpetuă şi, din păcate, ne menţine într-o situaţie negativă. Cartea domnului Pătraşcu trebuie să ne dea de gândit, să ne facă să ne apropiem mai mult de noi înşine.”

Traian Ulmeanu: “Cartea a avut mai multe variante de titluri: Invazia semidocţilor, Invazia sfertodocţilor, Capitalism de cumetrie, Capitaliştii de carton, Epidemia sfertodocţilor… pentru ca până la urmă să rămână Tranziţia spre nimic. La nivel superior există sfertodocţi şi semidocţi. Am fost şi suntem de vină pentru că noi i-am promovat prin vot, prin… pile sau cunoştinţe pe aceşti oameni care nu merită să stea la butoane. Deficitul de competenţă face ca România să se poticnească uneori.”

“Poporul suferă de… limbită”

Viorel Pătraşcu: “Scrisul mi-a marcat viaţa. Îmi e drag să public, o fac cu pasiune şi sufăr că acum nu mai sunt la uşă atât de mulţi bolnavi ca odinioară… Poporul român suferă de… limbită – un fel de… jenă; pe unii îi mănâncă limba, nu pot s-o ţină în gură şi debitează numai prostii. Titlul cărţii, Tranziţia spre nimic, poate că pare exagerat dar, până la urmă, vorba lui Vadim – pe care recunosc că nu l-am agreat niciodată – Domnule, e pamflet!

În urmă cu 20 de ani, dr. Viorel Pătraşcu a fost adoptat sufleteşte de redacţia noastră. De două decenii, medicul-scriitor publică săptămânal în paginile ziarului “Argeşul” rubrica “Bolnavi şi… bolnavi” cu tablete dulci-amare şi de râsu’-plânsu’, o parte dintre ele regăsindu-se în cartea “Tranziţia spre nimic”, a 15-a lansată de autor.

La şueta literară a participat şi primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, de la care autorul a primit o plachetă aniversară pentru cei 20 de ani de activitate în presa scrisă, marcaţi în cadrul evenimentului editorial.

Sari la conținut