VENIȚI SĂ ASCULTAȚI UN INSTRUMENT VECHI DE 3.000 DE ANI!
Getting your Trinity Audio player ready...
|
-
ePiteşti, 21.02.2014
Filarmonica Piteşti vă invită joi, 27 februarie, la ora 19, la Casa Sindicatelor la un nou concert susţinut de orchestra simfonică a instituţiei, de dirijorul Radu Popa şi solistul Cosmin Bălean. În program: Aram Haciaturian – Vals din Masquerade, Henrik Anassian – Concert pentru duduk şi orchestră și J. Brahms – Simfonia nr. 1. Concertul pentru duduk şi orchestră, aparţinând compozitorului contemporan Henrik Anassian, a fost interpretat în Statele Unite ale Americii, iar joia viitoare va fi cântat în premieră europeană în Piteşti.
Dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, Radu Popa este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, având o dublă specializare: compoziţie, respectiv dirijat orchestră. Între 2001 şi 2003 a urmat cursurile de compoziţie din cadrul Hochschule fuer Musik, din Viena (Austria). A susţinut concerte alături de orchestre ale filarmonicilor din ţară şi din străinătate. Din 2007 este o prezenţă constantă pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu”, dirijând orchestrele din Cluj-Napoca şi Timişoara. În afara ţării a dirijat în Italia, Elveţia, Germania, Coreea de Sud, Ucraina, Cehia, Serbia, Suedia, Italia și Germania. Abordează, pe lângă muzica simfonică, muzica de operă, susţinând turnee în Coreea de Sud, Germania, Austria și Italia. Va fi prezent pentru a treia oară în Piteşti.
Născut în Moldova Nouă, Cosmin Bălean (foto) a cântat pentru prima oară la pian, după care fagotul a devenit instrumentul său favorit. A studiat la Conservatorul de Muzică din Timişoara, iar în Bucureşti şi-a finalizat masterul. A participat la competiţii de gen în Bucureşti, Iaşi (şef partidă fagot), Baia Mare şi Piteşti. În prezent este artist instrumentist al Filarmonicii timişorene şi colaborator al operei din Timişoara şi al Filarmonicii din Arad. Cosmin Bălean revine pe scena piteşteană, la cererea publicului. Instrumentul la care cântă, dudukul, este confecţionat din lemn de cais, fiind singurul instrument de suflat din comunitatea armeană care a rezistat timpului. Dudukul are o vechime de peste 3.000 de ani, fiind inclus în patrimoniul UNESCO.