5 decembrie 2023
Revista Presei

La 130 de ani de la moartea medicului, Carol Davila, omagiat la Muzeul Goleşti

  • Curierul Zilei, 6.03.2014

 Muzeul Viticulturii şi Po­miculturii – Goleşti orga­nizează, astăzi, de la ora 12, în sala de conferinţe, masa rotundă cu tema „130 de ani de la dispa­riţia doctorului Carol Da­vila (1828 – 1884)“. Carol Davila s-a născut la 8 a­prilie 1828 – această dată fiind controversată de că­tre biografii săi – la Parma sau lîngă Parma.

De asemenea, o legendă dintre cele mai poetice se leagă de secretul naşterii sale: s-a spus că este fiul contesei d`Agoult şi al marelui muzician Franz Liszt.

Elevii, îmbrăcaţi în costume de epocă

Acesta a studiat în Germania, la Frankfurt pe Main şi la Hamburg, apoi a urmat liceul din Limoges şi universităţile din Angers şi Paris. În 1852, a devenit doctor în Medicină, susţinîndu-şi teza la Paris, cu o importantă lucrare de medicină socială: „La prophylaxie du syphilis“. În anul 1853, la vîrsta de 25 de ani, Carol Davila a sosit în Ţara Românească, unde a organizat Sistemul Sanitar Civil şi Militar, a pus bazele învăţămîntului medical, înfiinţînd, în 1857, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie, actuala Universitate de Medicină din Bucureşti, care îi poartă numele. În 1860, a fost numit Inspector General al Serviciului Sanitar Militar, cu gradul de medic general, iar în anul  1861, împreună cu soţia sa, Anica Racoviţă Golescu (nepoata cărturarului Dinicu Golescu), a înfiinţat Azilul de băieţi de la Pantelimon şi a Azilul de fete Elena Doamna de la Cotroceni. A fost părintele hidrologiei şi al balneologiei, punînd şi bazele Societăţii de hidrologie. În 1868, dr Carol Davila, împreună cu Bernath Lonway, au făcut analiza chimică a apelor de la Olăneşti, evidenţiind 40 de izvoare, unde s-au ridicat primele stabilimente de tratament. În timpul Războiului de Independenţă (1877 – 1878), a organizat sistemul de ambulanţe şi spitalul pentru răniţi de la Cotroceni. Carol Davila este întemeietorul Societăţii de Cruce Roşie din România şi serviciului de ambulanţe ro­mânesc, putînd fi considerat părinte fondator al medicinei din Ţara Românească. În cadrul acestei activităţi, vor participa specialişti din instituţii de cultură argeşene, precum şi elevi îmbrăcaţi în costume de e­pocă, de la Colegiul Naţional Zinca Golescu. Aceştia vor evoca personalitatea complexă a doctorului Ca­rol Davila.

Sari la conținut