La 130 de ani de la moartea medicului, Carol Davila, omagiat la Muzeul Goleşti
Getting your Trinity Audio player ready...
|
-
Curierul Zilei, 6.03.2014
Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează, astăzi, de la ora 12, în sala de conferinţe, masa rotundă cu tema „130 de ani de la dispariţia doctorului Carol Davila (1828 – 1884)“. Carol Davila s-a născut la 8 aprilie 1828 – această dată fiind controversată de către biografii săi – la Parma sau lîngă Parma.
De asemenea, o legendă dintre cele mai poetice se leagă de secretul naşterii sale: s-a spus că este fiul contesei d`Agoult şi al marelui muzician Franz Liszt.
Elevii, îmbrăcaţi în costume de epocă
Acesta a studiat în Germania, la Frankfurt pe Main şi la Hamburg, apoi a urmat liceul din Limoges şi universităţile din Angers şi Paris. În 1852, a devenit doctor în Medicină, susţinîndu-şi teza la Paris, cu o importantă lucrare de medicină socială: „La prophylaxie du syphilis“. În anul 1853, la vîrsta de 25 de ani, Carol Davila a sosit în Ţara Românească, unde a organizat Sistemul Sanitar Civil şi Militar, a pus bazele învăţămîntului medical, înfiinţînd, în 1857, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie, actuala Universitate de Medicină din Bucureşti, care îi poartă numele. În 1860, a fost numit Inspector General al Serviciului Sanitar Militar, cu gradul de medic general, iar în anul 1861, împreună cu soţia sa, Anica Racoviţă Golescu (nepoata cărturarului Dinicu Golescu), a înfiinţat Azilul de băieţi de la Pantelimon şi a Azilul de fete Elena Doamna de la Cotroceni. A fost părintele hidrologiei şi al balneologiei, punînd şi bazele Societăţii de hidrologie. În 1868, dr Carol Davila, împreună cu Bernath Lonway, au făcut analiza chimică a apelor de la Olăneşti, evidenţiind 40 de izvoare, unde s-au ridicat primele stabilimente de tratament. În timpul Războiului de Independenţă (1877 – 1878), a organizat sistemul de ambulanţe şi spitalul pentru răniţi de la Cotroceni. Carol Davila este întemeietorul Societăţii de Cruce Roşie din România şi serviciului de ambulanţe românesc, putînd fi considerat părinte fondator al medicinei din Ţara Românească. În cadrul acestei activităţi, vor participa specialişti din instituţii de cultură argeşene, precum şi elevi îmbrăcaţi în costume de epocă, de la Colegiul Naţional Zinca Golescu. Aceştia vor evoca personalitatea complexă a doctorului Carol Davila.