5 decembrie 2023
Revista Presei

Intalnire literara sub semnul melancoliei bacoviene

Intalnirea lunii septembrie din cadrul Cenaclului “Nicolae Velea” s-a desfasurat intr-o atmosfera in armonie cu vremea de afara, daca ne gandim ca una dintre personalitatile evocate a fost poetul simbolist al toamnei si al ploii, George Bacovia. Alunecarea imaginara in universul liric bacovian a fost prilejuita de o garnitura de auditii cu poetul recitand din propriile sale versuri, oferita de George Achim, colaboratorul Bibliotecii Municipale. Totodata, Marian Ghita, managerul institutiei gazda, a dat pe rand cuvantul participantilor la intalnirea culturala, incepand cu prof. Daniel Dejanu. Acesta vorbit despre viata si opera lui George Cosbuc, data fiind ocazia celor 150 de ani de la nasterea poetului. Urmarindu-i cu mare atentie firul vietii, prof. Dejanu a punctat toate lucrurile esentiale din biografie, de la nastere si pana la moarte, care meritau amintite si intiparite pentru totdeauna in memoria colectiva. Elemente deosebite din opera lui Cosbuc au fost abordate si ilustrate cu declamari care au atins sufletele auditoriului.
Cateva poezii au fost recitate si de prof. Aurelia Corbeanu, care l-a indragit atat de mult pe poet incat lucrarea sa de licenta a avut ca tema de cercetare ideea ca poezia lui George Cosbuc se constituie ca o epopee a satului romanesc. Aspecte din viata poetului taranimii a prezentat si George Cirstea, dupa care prof. Elena Esanu-Serbanescu a dat citire unor pareri critice scrise de-a lungul timpului despre opera lui Bacovia de catre renumiti critici si oameni de Litere, cum ar fi Eugen Lovinescu, George Calinescu sau Ion Barbu. Acesta a amintit si de cateva dintre particularitatile versurilor bacoviene, cum ar fi sinestezia, vagul, sugestia si obsesia, acesta fiind un poet al extremelor, al albului si al negrului, al violetului, cu o lume a poeziei sfasietoare. Referitor la preferintele sale, s-a spus ca acesta utilizeaza mai toate instrumentele muzicale vechi, vetuste – cum ar fi clavierul, claveciunul, piculina, buciumul. “Muzica pentru el inseamna un vals aproape interminabil in saloane imense”, a explicat prof. Serbanescu. Alte elemente de recuzita poetica bacoviana amintite au fost pustiul, morbidul, singuratatea, anotimpurile si interferenta dintre acestea si claustrofobia. “Totusi, cea mai dureroasa si mai grava dintre toate starile sufletesti pe care le exprima poezia sa ar fi dezagregarea materiei”, a adaugat aceasta.

Parfum de vers bacovian a fost raspandit si de prof. Florica Popa, care a cantat melodia pe versurile poeziei “Decembre”. Poezii din creatia proprie in ton cu cele ale lui George Bacovia au fost citite de biologul Constanta Ionita, dupa care prof. Nicolae Moisescu a prezentat din punct de vedere istorico-politic viata lui Mihail Kogalniceanu, un om de literatura desavarsit, dar si o mare personalitate a istoriei, numele lui fiind prezent in toate momentele cruciale ale vremii. S-a vorbit despre contributia sa la Unire, dar nu a fost trecuta cu vederea nici remarcabilul aport al acestuia la Divanul si Adunarile Ad hoc din Moldova.

Itinerarul literar a fost incheiat de prof. Constantin Voiculescu. Acesta a lansat cateva concluzii despre personalitatea poetului Cosbuc, “suflet din sufletul neamului” si veritabil traducator din sanscrita, latina, greaca si italiana. Totodata, prof. Voiculescu a tinut sa mentioneze alti doi scriitori importanti nascuti in luna septembrie: Nicolae Filimon, autor al primului roman realist romanesc – “Ciocoii vechi si noi” si Ion Agarbiceanu, autor al remarcabilului roman “Arhanghelii”, despre viata unor romani ardeleni care traiesc in jurul unei mine de aur din Muntii Apuseni. Prof. Voiculescu nu a vrut sa incheie fara a aminti ca tot in luna septembrie a decedat o mare personalitate a tarii, revolutionarul pasoptist Avram Iancu, care in anul 1849 a comandat armata romanilor transilvaneni (Tara Motilor) – aliata cu armata austriaca – impotriva trupelor revolutionare ungare conduse de Lajos Kossuth.

Sursa: Arges Expres

Sari la conținut