28 noiembrie 2023
Revista Presei

Din 2014, un nou sistem de calcul pentru admiterea la liceu. Contează mai puţin mediile din ciclul gimnazial

  • Ziarul Argeşenilor, 4.01.2014

În calcularea mediei de admitere în liceu, media de evaluare naţională va reprezenta 75%, faţă de 50% cât era în anii trecuţi. Începând de anul acesta, este scăzută cu 25% ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Potrivit Realitatea.net, anul 2014 aduce pentru prima dată simularea examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a, introdusă de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Se face acest lucru în încercarea ca elevii să acorde o mai mare atenţie „examenului maturităţii”, după ce în ultimii ani elevii au demonstrat un interes scăzut pentru acest examen. Promovabilitatea a scăzut de la un an la celălalt după ce au fost introduse camerele de supraveghere în cadrul examenul, pentru a evita astfel fraudarea examenelor.

Tot din 2014, vor avea loc evaluări la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Legea educaţiei naţionale prevede introducerea a trei noi evaluări la nivel naţional, cu subiecte unice: la finalul claselor a II-a (scris-citit si matematică), a IV-a (evaluare prin eşantionare la limba română/ limba maternă – înţelegerea textului scris şi matematică) şi a VI-a (două probe transdisciplinare: limba română şi limba modernă I, matematică şi ştiinţe). Până în prezent, aceste evaluări s-au făcut în sistem pilot, pe un eşantion de şcoli.

Sari la conținut