18 aprilie 2024
Revista Presei

Ce facultăţi au ales fetele care au luat bacalaureatul cu 10?

  • Argeșul, 15.07.2014

Diana Mihaela GheorgheCele două absolvente ale Colegiului Naţional “I.C. Brătianu” Piteşti care au obţinut media maximă la bacalaureatul din acest an şi-au creionat profesiile pe care le vor urma. Ioana Depărăţeanu a ales Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, iar Diana Mihaela Gheorghe s-a îndreptat către Facultatea de Drept. Cu ce ochi văd tinerele de nota 10 trecutul, prezentul şi viitorul citiţi în ceea ce urmează.

Cum au fost pentru voi anii de şcoală?

Ioana: Cei patru ani de liceu au reprezentat pentru mine o perioadă irepetabilă. În cursul acestei etape de formare din viaţa mea mi-am îmbogăţit considerabil cultura generală, dar mi-am şi descoperit unele aptitudini şi interese de viitor. Sunt sigură că îmi voi aminti cu drag de toţi profesorii care ne-au sprijinit şi ne-au oferit cele mai bune sfaturi. Mă simt onorată, pentru că am avut ocazia să fac parte dintr-un colectiv atât de bine format şi dornic de dezvoltare. Cu siguranţă, cadrul didactic bine pregătit şi mediul şcolar mobil au contribuit esenţial la reuşita mea la examenul de bacalaureat naţional 2014, dar şi în privinţa orientării mele profesionale.

Diana: Am învăţat constant şi serios încă din clasele primare. Am tratat şcoala ca pe un instrument care mă ajută să devin o persoană competentă în munca pe care doresc să o prestez. Pot spune că am avut noroc de profesori buni, profesionişti, aproape la toate materiile, dar mai ales la română şi la matematică în gimnaziu. Apoi, la liceu, am avut profesori pasionaţi de materia pe care o predau şi de la care am învăţat că, dacă vrei şi munceşti serios, poţi avea rezultate foarte bune.

Spre ce facultate vă îndreptaţi?

Ioana: Optez pentru Universitatea Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, întrucât sunt pasionată de relaţiile interumane, de comunicare şi interacţiune cu noi persoane. A cunoaşte cât mai multe limbi străine îmi deschide calea către o lume fără frontiere, ajutându-mă să mă adaptez uşor mediilor sociale diverse. La facultate îmi doresc să mă implic în cât mai multe acţiuni de voluntariat, schimburi de experienţă, organizări de activităţi culturale, şcolare şi extra-curriculare. Mi-ar plăcea ca atmosfera de la cursuri să fie una relaxată, destinsă, participativă, oferindu-mi şansa de a mă implica activ. Mă gândesc să continui studiile universitare de masterat, iar apoi îmi doresc să lucrez într-un domeniu care să-mi ofere şansa de a mă exprima liber, de a mă implica activ şi de a evolua în ierarhia profesională. Indiferent de profesia pe care o voi avea, îmi doresc să nu renunţ la designul vestimentar, una dintre pasiunile mele.

Diana: Încă de la 11-12 ani am început să citesc romane poliţiste, de investigaţii şi mi-a încolţit ideea că mi-ar plăcea să lucrez în acest domeniu, al justiţiei, fapt pentru care m-am decis să mă înscriu la Facultatea de Drept. În principiu, după finalizarea studiilor aş dori să rămân în ţară, să fiu aproape de familia mea. Dacă nu voi fi însă mulţumită cu ce reuşesc să realizez aici, nu exclud ideea de a pleca pentru o perioadă în afară.

Ioana: Cele mai multe companii din ţară au nevoie de cunoscători a mai multor limbi străine, iar absolvirea cursurilor acestei facultăţi îmi facilitează posibilitatea de a mă angaja atât în timpul vacanţelor, cât şi după absolvire.

Diana: Despre învăţământul românesc vă pot spune doar cum am resimţit eu în aceşti ani programa şcolară. Consider că, până în clasa a X-a inclusiv, a fost destul de OK, dar în clasele terminale, programa a fost prea încărcată şi a îngreunat învăţarea pentru bacalaureat şi pentru admiterea la facultate.

Sari la conținut