28 noiembrie 2023
Revista Presei

A leşinat pe scenă şi, fără voie, a devenit vedetă internaţională

  • Argeşul, 13.11.2013

Eugen Boia

Secvenţa de teatru transmisă şi pe canalele de televiziune naţionale în care un actor amator din Piteşti a leşinat pe scenă fără a se preface a făcut, deja, înconjurul lumii. Întâmplarea s-a petrecut la spectacolul de gală “Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, pus în scenă, sâmbăta trecută, de Studioul de teatru “Tudor Muşatescu” al cadrelor didactice din Piteşti. Protagonistul neobişnuitei întâmplări este profesorul de fizică Eugen Boia care, la ora la care citiţi aceste rânduri, este bine sănătos şi vă invită să-l vedeţi în carne şi oase, întrucât piesa întreruptă din motive obiective va fi jucată, din nou, pe scena Teatrului “Al. Davila” Piteşti şi marţea viitoare, de la ora 17.

“După ce m-a văzut toată lumea leşinând pe micul ecran, am primit zeci de telefoane din ţară şi străinătate. M-au sunat ca să se asigure că sunt bine neamurile şi prietenii din Constanţa, Bucureşti, chiar şi din Suedia… Dacă nu leşinam în… aplauzele spectatorilor, eram un actor de două parale. Aşa, uite că am devenit vedetă internaţională. Iar dacă muream eram şi mai şi…”, a glumit profesorul Eugen Boia.

“Am tensiune de aviator”

La 1 august, dascălul cu înclinaţii artistice şi cu un simţ al umorului ieşit din comun a împlinit 85 de ani.

“După leşin mi-am făcut toate analizele şi au ieşit bune. Am tensiune de aviator şi stau foarte bine cu glicemia. Nu mă doare nimic, deci sunt de o… nesimţire totală. Starea de leşin a fost pusă pe seama chefului pe care l-am făcut cu o seară înainte de spectacol, când i-am sărbătorit pe colegii mei de la studio care poartă numele sfinte de Mihail şi Gavriil. Eu, nefiind un băutor de alcool, am gustat din cinci tării dulci şi din cauza asta nu m-am putut odihni peste noapte…”, a spus senin actorul amator.

Eugen Boia joacă în teatrul de amatori de la 14 ani. În ciuda pasiunii, şi-a clădit o carieră didactică, predând, acum 61 de ani, la liceul comercial din Piteşti şi apoi la viitorul Colegiu “Al. Odobescu” (de unde a ieşit la pensie).

“Steaua fără nume” a fost pusă în scenă de actorii amatori acum 25 de ani, într-o primă stagiune, iar de atunci până în clipa de faţă, publicul a fost preponderent alcătuit din elevi şi studenţi.

La anul, Studioul de teatru împlineşte 40 de ani de activitate, iar sub această egidă cadrele didactice din Piteşti, în frunte cu neobositul actor şi regizor Eugen Boia, pregătesc premiera “Sosesc deseară…”, de Tudor Muşatescu.

Sari la conținut