5 decembrie 2023
Ştiri

Studenţii piteşteni vor merge în turneu în Turcia

O sală pentru spectacole, un club de fotografie, un club de dezbatere şi informare pe teme europene EuroTin, o intensificare a activităţii teatrale. Studenţii de la Casa de Cultură a Studentului Piteşti au îngroşat rândurile, mai ales că activităţile sunt din ce în ce mai diverse. Zilele trecute, managerul CCS Piteşti, Daniel Ionescu, s-a întors de la un schimb de experienţă din Istanbul, iar acesta ne povesteşte şi care sunt asemănările, dar şi deosebirile privind activităţile prestate de tineri.

Pe 22 februarie, Mihai Mărgineanu va cânta în sala renovată de la CCS Piteşti.

De când ai preluat mandatul la Casa de Cultură a Studentului, cum consideri că s-a îmbogăţit activitatea instituţiei?
– Sunt 6 luni de când am preluat acest mandat. Este un timp relativ scurt, dar pot evidenţia o creştere a numărului studenţilor ce ne trec pragul, un grup permanent de 20 studenţi şi tineri dornici să capete experienţă şi să înveţe activitatea sportiv, cultural, educativă încadraţi ca voluntari. Am remarcat o intensificare a activităţii teatrale. A fost înfiinţat un club de dezbatere şi informare pe teme europene EuroTin şi, nu în ultimul rând, a fost înfiinţat un club şi studio de fotografie în incinta instituţiei. Schimbări vizibile se regăsesc de asemenea în aspectul vizual şi dotările din in-cinta CCS Piteşti. Sala principală de activităţi, dans, karate, muzică, teatru, a fost renovată şi s-au asigurat grupuri sanitare urmând ca în perioadă scurtă să se doteze şi cabinele de duş construite, atât de necesare sportivilor după efortul fizic din timpul antrenamentului. Printr-un parteneriat public-privat, am reuşit renovarea totală a sălii de spectacole ce va funcţiona ca şi club de tineret, fiind gazda unor spectacole de calitate şi oferind reduceri tuturor studenţilor ce ne vor trece pragul. Pe 22 februarie vom inaugura această sală cu un spectacol oferit de Mihai Mărgineanu.

Povesteşte cum a fost în acest ultim schimb de experienţă la care ai participat şi ca urmare a ce proiect s-a şi desfăşurat?
– Prin intermediul acelui club de dezbateri europene EuroTin am aflat de oportunităţile proiectului YOUTH al Uniunii Europene, unde am aplicat cu sprijinul unor ONG-uri partenere. În acest schimb internaţional de tineri desfăşurat la Istanbul au participat tineri din 12 ţări, iar noi am stabilit punctele de plecare ale unor viitoare colaborări cu tineri şi studenţi din Italia, Letonia, Polonia, Franţa şi Spania. Am schimbat opinii despre politicile de tineret din ţările noastre, care sunt foarte asemănătoare fiind aliniate politicii UE în domeniul tineretului. Am stabilit partene-riate comune între Casa de Cultură a studenţilor din Piteşti şi Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ din Istanbul acolo unde vara aceasta vom merge cu un spectacol turneu de teatru, mu-zică şi dans ca prim parteneriat.

Care sunt deosebirile, dar şi asemănările pe care le-ai observat, comparativ cu noi?
– Tinerii din alte ţări au o mai mare uşurinţă în a se exprima public în faţa unui auditoriu numeros. Cu toate acestea, am găsit mai multe puncte comune decât deosebiri şi ne-a unit limbajul universal al dansului, al muzicii şi al artei în general. Ţări ca Turcia, Italia, Spania, Franţa, chiar şi Polonia au foarte multe facilităţi pentru studenţi comparativ cu noi. Au un card special cu care peste tot aplică cu el fie în tren, fie la muzeu, teatru, ţinând loc de bilet de intrare.

„Am vizitat celebra Moschee Albastră, Moscheea Sfânta Sofia şi palatul Topkapi!“

  Care au fost preparatele culinare pe care le-ai gustat acolo? 
– Se punea un accent foarte mare pe carnea de oaie, pe care am regăsit-o la toate mesele ce ne-au fost servite. Am gustat din tradiţionalele kebab, baclava, meze-o alăturare de gustări diverse servite la începutul mesei. Toate mi-au plăcut foarte mult, de altfel nefiind pentru prima dată când am avut tangenţe cu bucătăria turcă.

  Care au fost locurile pe care le-ai vi-zitat, exceptând programul de lucru impus şi prezentat de ei?
– Am fost într-o mică croazieră pe Bosfor, fapt ce mi-a oferit o privire de ansamblu a oraşului, am vizitat celebra Moschee Albastră, Moscheea Sfânta Sofia şi palatul Topkapi. De asemeneea, am luat legătura cu Comunitatea Ortodoxă Română din Turcia, Biserica Sfânta Parascheva, construită de domnitorul Constantin Brâncoveanu, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“. De altfel, când păşeşti în zona istorică a Istanbulului, fiecare clădire, fiecare moschee reprezintă o pagină din istoria unuia ditre cele mai mari imperii pe care le-a avut omenirea.

  Cum îşi împarte directorul Daniel Ionescu şi profesorul de dans Daniel Ionescu activitatea, astfel încât să îşi urmeze şi pasiunea şi, de asemenea, să aibă grijă ca activitatea Casei Studentului să decurgă corespunzător?
– Recunosc că, de când ocup această funcţie, până la ora 16.00, uneori chiar până la ora 19.00 treburile administrative reprezintă principala mea preocupare. Dansului îi aloc de câteva ori pe săptămână 2-3 ore, în special după ora 21.00, precum şi majoritatea timpului din weekend. Poate faptul că m-am îndepărtat puţin de dans, este singurul regret pe care-l am de când am preluat această funcţie, dar el este compensat de sa-tisfacţiile oferite de lucrurile bune care se întâmplă zi de zi.

danielturcia

Sari la conținut