Campanie informativă BTS – online: Un tânăr informat este un tânăr protejat!
Bolile cu transmitere sexuală
SIDA – Sindromul Imunodeficientei Dobandite marchează un deficit a sistemului imunitar dobândit ca urmare a infecţiei cu virusul HIV. De altfel, SIDA vă predispune la diferite boli care afectează în mod tipic persoanele infectate cu virusul HIV şi pe care în mod normal organismul ar trebui să fie capabil să le combată. Porţile de intrare în organism ale acestui virus sunt rănile deschise, suprafeţele iritate, zgâriate sau inflamate ale pielii şi ţesuturile sensibile gen mucoasa vaginală. Lichidele infecţioase prin care acesta se transmite sunt sângele, spermă, laptele de mamă, etc. şi nu cele ca salivă, urină, transpiratie sau lacrimi.
Sifilisul apare în urma infecţiei cu Treponema Pallidum. Primul simptom în cazul sifilisului primar este apariţia unei pete roşii (macula eritematoasă), care devine o eroziune, adâncindu-se, şi apoi o ulceraţie care doare doar în cazul traumatizării sau al suprainfectării. La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretra şi perineul. La ambele sexe mai pot fi afectate regiunea anorectală, mamelonară, buzele, limba, amigdalele, etc.
Gonoreea – primele simptome apar la 2 – 3 zile de la contactul sexual: secreţii abundente galben – verzui, senzaţii de usturime şi arsuri, mucoasa congestionata, roşie, umflarea uretrei, etc. Aceste simptome pot dispărea dupa 8 săptămâni – dar dispariţia nu marchează sfârşitul bolii, ci cronicizarea ei. Complicaţiile ce apar sunt fimozele, prostatite, stricturi uretrale, etc.
Gonoreea se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectate şi foarte rar prin folosirea în comun a obiectelor sanitare, prosoape, bureţi, etc.
Chlamydia reprezintă infecţia cu bacteria Chlamydia Trachomatis şi este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuala în tările dezvoltate. Aceasta bacterie trăieşte doar în interiorul celulelor şi este greu de depistat deoarece adesea decurge fără simptome (dureri la contactul sexual, scurgeri vaginale nu foarte abundente, senzaţie de înţepături, menstruaţie neregulată, arsuri în timpul urinării, etc). Ca şi gonoreea, chlamydia se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infecţioase.
Scabia presupune prezenţa unui parazit femelă care sapă un canal în piele în care depune 2 – 3 ouă pe zi timp de o lună, ceea ce determină prurit tegumentar şi iritarea pielii – leziuni de grataj. Transmiterea acestui parazit se face atât pe cale sexuală, cât şi prin contacte curente – gen folosirea în comun de lenjerie şi haine. Simptomele sunt reprezentate de mâncărimi pe faţă interioară a mâinilor, între degete, în regiunea sânilor şi a organelor genitale. În privința tratamentului, acesta se aplică atât partenerilor sexuali, cât şi persoanelor care coabitează cu cei infectaţi cu scabie. Lenjeriile şi obiectele personale folosite de persoanele infectate necesită dezinfectarea.
Tricomonas este o infecţie destul de raspândită, produsă de parazitul microscopic Trichomonas Vaginalis. Transmiterea se face pe cale sexuală, prin sexul neprotejat, dar şi prin folosirea unor obiecte infectate (prosoape, lenjeria intimă, etc.). Infecţia cu tricomonas poate să nu prezinte nici un fel de simptom pentru o anumita perioadă de timp de la infectare. Simptomele sunt secreţii vaginale anormale, cu un miros urât, dureri în timpul urinarii şi în timpul contactului sexual, dureri abdominale.
Herpesul genital este o infecţie destul de răspândită, produsă de virusul Herpex Simplex, care nu conduce la dureri în zona pelviană sau la infertilitate, dar produce leziuni foarte dureroase în zona genitală. Nu exista un tratament care să ducă la vindecare completă, persoana infectată este purtătoare a acestui virus pentru întreaga viaţă. Din cauza unor factori declanşatori (stres, imunitate scăzută, expunerea prelungită la soare, etc.) infecţia se manifestă la nivelul zonei genitale prin apariţia unor vezicule dureroase, pline cu un lichid incolor care se sparg şi se usucă după maximum zece zile. Lichidul acestor băşici este foarte infectant şi din această cauza se recomandă evitarea contactului sexual în timpul erupţiei.