BRAVO, RADU! ELEV DE LA „BRĂTIANU”, AUR LA OLIMPIADA INTERNAȚIONALĂ DE CHIMIE!
-
ePitești, 19.05.2014
Elevii din lotul olimpic de chimie al României au obţinut 5 medalii de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz la cea de a 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev”, desfăşurată în Moscova în perioada 11-17 mai. Este cel mai bun rezultat din istoria participărilor româneşti la această competiţie, în urma căruia țara noastră a ocupat primul loc pe echipe. România a surclasat ţara gazdă, Federaţia Rusă, care a obţinut doar 3 medalii de aur, dintre cele 10 posibile, anunță Ministerul Educației Naționale.
Printre cei 5 români medaliați cu aur se numără și un piteștean: Radu Costin Bîzgă-Nicolescu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”. Dar iată care sunt toți medaliații. Cu aur: Andreea Maria Filip (clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ștefan Bogdan Ivan (clasa a XII-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti), Dumitru Călugăru (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Radu Costin Bîzgă-Nicolescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti). Vlad-Mihai Mandric (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti) a obţinut medalia de argint, iar medalia de bronz a fost obţinută de Gabriel Dragoş Negreanu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ).
Ministerul Educației Naționale precizează că la ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev” au participat 105 elevi din 16 ţări. Concursul a presupus parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care două probe teoretice şi una practică/experimentală, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare dintre cele 5 secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.